Așa cum se știe, poveștile sunt peste tot. Oriunde ai întoarce privirea, o poveste așteaptă să fie revelată: de unde vine furnica? încotro se grabește vrăbiuța? de ce își cară mereu melcul casa în spinare? de ce cad frunzele din copac? ce au pățit norii de s-au pus pe plâns? Orice eveniment, cât de mic, din jurul nostru poate stârni o poveste (asta dacă suntem suficient de curioși, de dispuși să vedem dincolo de banalitate și gata să abandonăm rutina.).
Dar nu doar micile și neînsemnatele evenimente ale realității pot genera povești. La fel ni se poate întâmpla cu orice obiect ce ne iese în cale: un nasture, o piatră, o carte, o jucărie. Orice poate deveni pretext pentru o poveste, căci fantezia și imaginația noastră atât așteaptă: un pretext. Odată stârnită, imaginația se dezlănțuie și, după mecanisme necunoscute, iscă, amestecă, asociază și combină imagini care, ordonate într-un anume fel, duc la crearea unei povești. Așa se face că, fără a învăța cum, copiii pot scrie povești pur și simplu. Și, deși toată lumea știe CE este o poveste, nimeni, niciodată, nu știe CUM va arăta povestea la final. Or tocmai acest hazard al alcătuirii ei, existența în orice moment a infinitelor posibilități, puterea de a duce povestea unde cu gândul nici nu gândești la început, face din actul de creație o mare plăcere.
De multe ori, ca pretext pentru povești am ales figurine origami, pe care copiii au învățat să le realizeze singuri. Două animale de hârtie urma să provoace imaginația fiecărui copil, pentru ca în final să ne dăm seama cât de diferiți suntem, cât de diferite sunt lucrurile pe care le creăm și cât de frumoase.
Pentru că grupa de copii cu care am lucrat era de clasa I, am ales varianta poveștilor sub formă de bandă desenată, astfel încât nu doar textul, ci și deseneul, a contribuit la constuirea poveștii.
La fel de mult le-a plăcut copiilor să creeze animalele de hârtie, să deseneze și să scrie. Adunate la un loc, poveștile lor ar alcătui unele dintre cele mai frumoase cărți de povești.
Raluca
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu