vineri, 8 iunie 2018

Poveste cu un pitic despre care până azi nu se știa nimic


Acesta este un exercițiu de scriere creativă, iar ca punct de pornire veți primi titlul și începutul poveștii.

Iata titlul:
Poveste cu un pitic despre care până azi nu se știa nimic

Iata începutul povestii:

Un pitic albastru, cu hăinuțe de ceață, locuia liniştit într-o ciupercuță de porțelan.  În fiecare zi, după ce își scutura ideile de praf și își curăța cuvintele de rugină, pleca la plimbare cu cățelul de usturoi.
Într-o zi, după ce piticul și-a plimbat cățelul de usturoi, a hotărât să își cumpere o pereche de pantofi din sticlă ...

 Dacă aceste puncte de pornire nu sunt suficiente pentru a stârni un vârtej de idei, vă mai propun și un joc, la finalul căruia veți avea o listă de expresii neașteptate, cu ajutorul cărora veți putea contura o lume originală, nemaiîntâlnită, cu adevărat de poveste.



Așadar:

 Alcătuiți o listă de 20-30 de cuvinte (substantive) pe care credeți că le veți folosi în poveste. Mă refer la cuvinte precum pădure, cărare, palat, pantof, munte, sat, uriaş, nasture, fluture, stea ...

După ce ați alcătuit lista de cuvinte pe care vreți să le folosiți, alcătuiți o altă listă de cuvinte care să denumească materialele şi substanţele din care sunt/ pot fi făcute lucrurile din jur, de exemplu: apă, gheață, lemn, piatră, vanilie, catifea, cafea, 

Aşezați cuvintele din cele 2 liste în coloane paralele pe o foaie de hârtie şi unți cuvintele din prima listă cu cele din a doua listă. Puneți între cuvintele din cele 2 coloane cuvântul de legătură „de” sau „din” , ca în exemplul de mai jos (Atenţie! E doar un exemplu!)


  pădure                de                     piatră

  pantofi                                         lumină

  dimineaţă                                    miere

  cărare                                          aţă
  
   mașină                                         noroi

   floare                                           ciocolată

   scrisoare                                      dantelă

    iarbă                                            aur

   castel                                            mătase

   drum                                             vanilie

   gând                                               gheață

Unind cuvintele din cele 2 coloane puteți obține expresii precum: scrisoare de dantelă, castel de gheață, iarbă de aur, cărare de ciocolată, gând de vanilie și multe altele


Folosind expresiile astfel obţinute, lumea din poveste sigur va fi una cu totul şi cu totul specială! Spor la scris!

Iată mai jos un exemplu de poveste scrisă în urma acestui exercițiu!




Poveste cu un pitic despre care până azi nu se știa nimic

 (Alexandra- clasa a IV a)

Într-o zi, după ce piticul și-a plimbat cățelul de usturoi, a hotărât să își cumpere o pereche de pantofi din sticlă. În magazin, piticul de pluș s-a întâlnit cu matușa lui, doamna Pitic de Cuvinte. Aceasta îi spuse:
- Vrei să vii la mine în seara aceasta ca să nu mai îngheți de frig în ciupercuța ta care nu are nici uși și nici ferestre?
- Da, spuse piticul foarte fericit. La ce ora trebuie să ajung la căsuța dumneavostră de gheață unde este mai multă lumină și căldură?
- Poți ajunge la căsuța noastră de gheață la ora 18:00, pentru a te putea juca fotbal cu unchiul tău. Să știi că vom avea o surpriză pentru tine!
- Sunt nerăbdător să aflu ce cadou voi primi. Pe curând mătușă!
- Pe curând, nepoțelule!
Așa că, după ce îşi cumpără pantofii, piticul nostru se îndreptă spre casuța lui, așteptând ca ceasul să indice ora potrivită pentru a ajunge la mătușa lui. Mătușa a mai rămas la magazin pentru că avea o listă lungă de cumparături. Ea a cumpărat: o carte de fum, o ceașcă de dantelă, un creion de lumină, o floare de argint, și multe daruri surpriză pentru piticul albastru. Matușa a ajuns acasă cât de repede a putut pentru a se aranja. Doamna Pitic de Cuvinte și-a aranjat părul în oglinda de ciocolată şi s-a îmbrăcat, luându-și bluza de vînt, fusta de speranțe și pantofii de rugină. În piept și-a pus broşa de praf.
A sosit și piticul nostru chiar la timp. Doamna Pitic de Cuvinte a propus să meargă pe pajiștea de cristal și să se răcorească cu o ceașcă de ceai de zahăr. Unchiul și piticul au acceptat ideea. După ce s-au răcorit, ei s-au legănat în leagănul de ceară, sub norișorii de șoapte. S-a făcut seară, iar piticul nu a plecat. Acum el mănâncă niste fructe de nimic pentru a dormi mai bine. Apoi, toţi trei s-au dus la odihnă. Când s-au trezit a doua zi, era trecut de ora 12:00. Mătușa i-a facut bagajul piticului albastru, punându-i în geamantan surprizele cumpărate: un joben de mucegai, un costum de rugină, o lumânare de lemn, o cheie a întunericului și o prăjitură de rouă.
- Mulțumesc, matușă, pentru tot ce mi-ai dăruit!
- Cu plăcere, te mai aștept și altă dată!
De atunci, în fiecare lună, doamna Pitic de Cuvinte îi trimite nepotului său o scrisoare de gelatină, o acadea de metal și o pătură de porțelan. Iar când piticul a mers la cumpărături, i-a cumpărat doamnei Pitic de Cuvinte un curcubeu de lână, ca să şi-l pună la gât, ca fular.




Raluca