duminică, 3 iunie 2018

Provizii pentru suflet





Imaginează-ți că ești un bucătar vestit care stie niște rețete nemaipomenite de compoturi, gemuri si murături. Aceste rețete pe care le știi nu se prepară din ingrediente obisnuite, ci din fenomene ale naturii, din sentimente si trairi, din obiecte neașteptate și din elemente ale naturii.

Pentru a obtine aceste retete speciale, urmeaza pasii de mai jos:


1.Alcatuieste o lista de cuvinte care denumesc emoții, trăiri și sentimente, de exemplu bucurie, curiozitate, plictiseală, prietenie, tristețe, curaj, neîncredere, etc

2.Combina aceste cuvinte cu urmatoarele denumiri de preparate pe care le conservăm pentru iarnă: compot, gem, dulceață, murături, sirop, șerbet, marmeladă (ex: Gem de curaj, Șerbet de plictiseală, Tristeți murate)

3. După ce ai obținut denumirea rețetei, alcătuiește o listă cu ingredientele de care crezi că este nevoie pentru a o prepara. De exemplu, pentru  Siropul de prietenie, poate e nevoie de: petale de Nu-mă-uita, felii de curcubeu, sâmburi de cuvinte și inimioare de zahăr

3.Inventeaza unități de măsură nemaiauzite! Nu toate ingredientele se măsoară în kilograme sau mililitri! De exemplu, cupa unui ghiocel poate fi o unitate de măsură pentru sâmburii de cuvinte. Inimioarele de zahăr se măsoară cu pălăria unui pinguin, iar petalele de Nu-mă-uita se măsoară cu cochilia unui melc. Felii de curcubeu se pun câte poți lua între două degete.

4.Pentru tipurile de preparate obtinute, inventează o rețetă cu următoarea structură:
Denumire
Ingrediente:
Cantități și unități de măsură:
Mod de preparare:



Sugestie: la modul de preparare, începe cu modul în care se obțin ingredientele. Dacă iti dai voie să fii creativ, vei obține o adevarată poveste.
La final, citește rețeta creată familiei tale, prietenilor si colegilor.

Iată și un exemplu care te poate inspira!


Compot de bucurii fără sâmburi
                                                       (inventata de Andra)
         Ingrediente  / Cantităţi
 praf  de vise de la licurici   - o linguriță
bucurii fără sâmburi   - cât îți încap în palmă
miere de orhidee de la albine    -  nici multă, nici puţină
lumina de dimineață   -  cât un degetar
nori   - vreo 6-7   bucăți                                    
raze de soare   -  un mănunchi     
Obținerea preparatelor:
     
Pentru a obtine praful de vise trebuie să scrii o scrisoare licuricilor și să îi rogi să ți-l aducă în ziua în care pui compotul. Acest praf este valabil doar o zi! Bucuriile cu sâmburi se culeg dimineaţa, din copacul din fata casei și se pun la căldură 2 ore. Polenul de orhidee de la albine, bucățile de nori și lumina de dimineață se cumpără de la prăvălia ariciului Pogonici. Razele de soare se culeg proaspete, în ziua punerii compotului.
Mod de preparare:
După ce obții toate ingredientele, chemi în ajutor 7 furnici, o broscuță și un iepuraș și vă apucați de treabă. Furnicile vor cerne praful de vise și vor tăia mărunt razele de soare și norii,  broscuța va curăța de coajă bucuriile și le va scoate sâmburii, iar iepurașul va face fiertura. Tu vei adăuga la final mierea de orhidee și lumina diminteții, apoi vei pune totul în borcane și vei scrie etichetele.
Poftă bună!
Raluca

Animale si plante reale din lumi imaginare



Atunci csnd am ajuns pentru prima dats pe taramul propriei imaginatii, cel mai tare m-au impresionat animalele si plantele pe care le-am vazut acolo. Nicaieri nu mai intalnisem melci cu elice sau soricei cu aripi, trandafiri dansatori, plopi poeti si usturoi hazlii.




Bubu-cal

Flora si fauna acestui taram m-a fascinat si, de cate ori merg acolo în vizita, fac multe fotografii pe care le arat celor care nu ma cred pe cuvant atunci cand le povestesc despre cele vazute.


Va invit si pe voi ss faceti o calatorie reala intr-o lume imaginara, sa fiti atenti la frumusetile acelui taram si sa desenati speciile de animale si plante pe care le vedeti, ori sa le descrieti in cuvinte.




Exemple de plante si animale vazute de copiii care au călătorit pe taramurile propriei imaginatii ilustreaza acest articol.

Raluca