miercuri, 18 iulie 2018

Rețete sofisticate din povești adunate


Uneori, când suntem în bucătărie, deschidem o carte aproape magică de unde aflăm secretul  unei mâncări delicioase. Cum v-ați dat seama, vorbim despre o carte de bucate, o carte cu rețete, o carte plină cu un fel de secrete care transformă pe aproape oricine în magician (fiindcă nu e puțin lucru să poți preface făina, zahărul, laptele și ouăle în clătite, gogoși ori prăjituri!) Lista de ingrediente, cantitățile şi modul de preparare sunt lucrurile importante pe care orice reţetă trebuie sa le ofere. Altfel, totul e compromis!
Ce-ar fi, însă, dacă am cere copiilor să inventeze un meniu complet şi apoi o carte de bucate şi pentru alte fiinţe şi creaturi din lumea înconjurătoare? Oare ce cuprinde meniul din restaurantul furnicilor? Dar din cel al elefenaţilor? Oare păsările nu au şi ele nişte preparate specifice?
Hai să inventăm aceste tipuri de meniuri, dar şi o carte de bucate în care să explicăm modul de preparare! Ca model de plecare, puteți lua meniul restaurantului preferat sau al cofetăriei pe care o vizitați cel mai des.



EX.
 Meniul restaurantului “Trei grăunţe” – cel mai vestit restaurant al furnicilor

Aperitive:
-          Seminţe de lucernă pe platou de frunze
-          Salată de petale de margaretă cu maioneză dietetică
-      Muguri fierți cu brânză dulce

Supe şi ciorbe:
-          Supă din apă de ploaie cu teiţei din iarbă proaspătăt
-          Ciorbă cu fulgi de tărâţe şi crutoane din firimituri
-          ………………..



     Băuturi:
          -    Limonadă cu lavandă
          -    Nectar de flori de tei
          -    Ceai din flori de castan
.......
Lăsaţi imaginaţia să se desfăşoare şi veţi obţine nişte meniuri apetisante! 

După ce aţi încheiat lista de preparate, treceţi la pasul următor şi inventaţi reţetele, recurgând la tiparul unei reţete adevărate ( respectaţi structura textului unei reţete, dar schimbaţi-i conţinutul)

EX:
Supă din apă de ploaie cu tăieţei de iarbă crudă
Ingrediente
50 de stropi de apă de ploaie
2 rondele de morcov trecute prin maşina de măcinat
O cantitate infimă de sare și ulei
13 fire de iarbă tăiate mărunt
Mod de preparare
Căliți în puțin ulei morcovul măcinat într-o cratiță. Adăugați sare după gust. Fierbeți la foc mic firele de iarbă tăiate mărunt. Toate ingredientele se amestecă în cupa unei flori de rochiţa-rândunicii care se pune la soare pe o piatră încinsă. 
Supa se serveşte…………..



Ca o continuare a acestui joc, puteţi trece la confecţionarea Meniului. Desigur meniul din restaurantul furnicilor are pagini de frunze şi este legat în scoarţă de copac. Iar scrisul e cu totul altul decât cel al oamenilor. Inventarea lui, e o altă provocare!

Inspirație și chef de joacă!
Raluca

(Sursa imagini https://ro.pinterest.com/pin/359513982736023649/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu