marți, 4 iulie 2023


CĂSUȚA LUI RONȚĂILĂ

In Atelierul de povesti al lui Barba-Cot de azi s-a muncit mult de tot!

Provocarea pentru copii a fost sa scrie o poveste despre un soricel plecat in lume sa isi gaseasca o csauta pentru ca implinise varsta regulamentara ca sa poata locui de unul singur :)


Asadar, ca preambul la scrierea povestii, am discutat despre ce este o casa, ce inseamna acasa, ce ne place la casa noastra si cam unde si-ar putea face casuta un soricel si cum si-ar amenaja-o ca sa fie o casa de soricei perfecta. 

Toate exercitiile propuse i-au provocat mult pe cei mici, au dat tot felul de solutii la provocarile lansate, acre mai de care mai originale si mai impresionante, dar dupa ce am convenit cu totii sa alegem ca locuinta pentru mica rozatoare un dovleac, au spus cu totii in cor Daaa!


Povestile inca nu sunt gata, dar sunt incepute, pentru ca am acordat mare atentie ilustrarii povestii. Desenand mai intai, copiii au avut ragaz sa se gandeasca, sa reflecteze, sa intre mai adanc in lumea lui Rontaila. Cat timp au desenat, in mintea lor lumea povestii a prins contur, au vazut ”cu ochii mintii” lucruri, culori, detalii, actiuni, au simtit mirosuri si au auzit sunete. Cumva, s-a plamadit povestea in imagini, iar cand se va trece la scris, ideile vor curge mult mai usr.






Multe au fost realizarile acestei zile, dintre care de mentionat sunt:

- s-a definit simplu si precis un personaj literar (completand o fisa de lucru conceputa special cu acest scop)






- au luat nastere cateva personaje de poveste, in persoana unor soricei simpatici, cu calitati si cu defecte (ca tot omul!)



- au fost inventate meserii noi din lumea rozatoarelor, cum ar fi detectiv de sorihoti sau profesor de soriceza

- s-au dat intrebuintari ca elemente de mobilier unor obiecte absolut banale, cum ar fi buretele de bucatarie si cojile de nuci (ca paturi), dopuri de plastic sau de pluta (ca scaune), batista (drept covor), ciob de sticla (ca oglinda)




- s-a stabilit ce ar face un soricel in casa lui, cine l-ar vizita si ce s-ar putea intampla cu aceasta ocazie

Materialele fiind pregatite, ideile fiind rascolite, creativitatea fiind activata, nu mai ramane altceva de facut decat sa fie scrise povestile si apoi sa le citim!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu